Groningen grootste stijging op de woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt verandert continu. Over het algemeen is Amsterdam koploper geweest als het om prijsstijgingen ging. Maar van alle gemeenten met meer dan 5000 koopwoningen, stegen de prijzen in Amsterdam dit jaar het minst. In het noorden van Nederland stegen de prijzen juist gigantisch. In Groningen maakte het afgelopen jaar de grootste prijsontwikkeling door: de prijzen stegen daar met maar liefst 11,6 procent, blijkt uit onderzoek van Calcasa. 

Aan het eind van het derde kwartaal waren bestaande koopwoningen 8,9 procent duurder geworden dan het jaar ervoor. In het derde kwartaal van 2018 was de piek met 9,7 procent bereikt. Uiteindelijk is het hierna geleidelijk afgenomen. Begin 2020 was er weer een stijging te zien die in het derde kwartaal onverminderd voortduurt. 

De provincie Groningen heeft de grootste prijsstijging net als vorig kwartaal. De prijzen stegen met 11,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Gevolgd door Flevoland en Noord-Brabant. In Noord-Holland stegen de prijzen het minst met 7,9 procent. Voorheen was juist de Randstad die grote prijsstijgingen had, nu zijn het vooral meer provinciale steden en rurale gebieden. 

Volgens Calcasa heeft Nederland te maken met een suburbanisatie; de migratie van de bevolking van centrale stedelijke gebieden naar buitenwijken en het omliggende platteland. 

Bron: Infinance.nl

17 november 2020

Rate this post